زندگینامه زنده‌‌یاد استاد فقید اسکندر فیروز پدر محیط‌‌‌زیست ایران

نوع مقاله : دانشمندان ایرانی

نویسنده

کارشناس، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

10.22092/irn.2024.131650

چکیده

اگر برای محیط‌‌زیست ایران، پدری متصور باشیم، او کسی نیست جز اسکندر فیروز. در زمانه‌‌ای که محیط‌‌زیست جایگاهی نداشت و عده زیادی عاشق شکار و عده‌‌ای دیگر به‌‌دنبال تبدیل اراضی طبیعی به ساختمان و ثروت‌‌اندوزی از این راه بودند، ایشان برای نجات و حفاظت محیط‌‌زیست ایران آستین بالا زدند.
اسکندر فیروز، متولد 16 مرداد 1305 شمسی در تهران، فرزند صفیه نمازی و سرلشگر محمدحسین میرزا فیروز، نوه عبدالحسین میرزا فرمانفرما، همسر ایران علاء و پدر آناهیتا و آذر فیروز. ایشان از دانشگاه ییل، یکی از معتبرترین دانشگاه‌های آمریکا، در رشته عمران، فارغ‌‌التحصیل شدند. او در دوره‌های نوزدهم و بیستم مجلس شورای ملی، به‌ترتیب نماینده مردم همدان و میانه بود. در دوران تصدی خود در مجلس تصمیم گرفت تا قوانینی را برای حیات‌‌وحش ایران وضع کند. پس از آن‌‌ که کانون شکار در سال ۱۳۴۶ (ش) به سازمان شکاربانی و نظارت بر صید تبدیل شد، فیروز ریاست آن را به عهده گرفت. تلاش‌های اسکندر فیروز باعث شد، کانون شکار به سازمان شکاربانی و نظارت بر صید بدل شود که نقشی مهم در حفاظت از طبیعت ایران داشت. علاوه‌بر‌آن، ایشان آموزشکده‌‌ای بنا کردند تا در آن نیروهایی را تحت تعلیم و تربیت قرار دهند تا وارد سازمان شوند. زیرا ایشان همیشه اذعان داشتند که برای حفاظت از محیط‌‌زیست، به بیولوژیست‌‌ها و اکولوژیست‌‌ها نیاز داریم.

عنوان مقاله [English]

The living biography of the late Professor Eskander Firouz, the father of Iran's environment

نویسنده [English]

  • Roshanak Dehghan
Research Expert, Research Institute of Forests and Rangelands, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran
چکیده [English]

-