منابع طبیعی و محیط‌زیست در برنامه هفتم توسعه کشور

نوع مقاله : گفتگوهای چالشی

نویسندگان

1 دانشیار پژوهش، مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

2 عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی

3 استادیار پژوهش، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

10.22092/irn.2023.129933

چکیده

با توجه به اینکه برنامه هفتم توسعه کشور برای بررسی و تصویب به مجلس شورای اسلامی ارائه شده است و برنامه‌های توسعه کشور به‌عنوان چراغ راه توسعه و تعیین‌کننده مسیر حرکت برنامه‌های سالانه هستند، بر آن شدیم تا در این شماره از نشریه طبیعت ایران، موضوع «منابع طبیعی و محیط‌زیست در برنامه هفتم توسعه کشور» را بررسی کنیم. در این نشست میزبان آقایان دکتر هادی کیادلیری رئیس محترم دانشکده منابع طبیعی و محیط‌زیست دانشگاه علوم و تحقیقات واحد تهران و مهندس محمد فیاض از اعضای محترم هیئت‌علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور هستیم.
طبیعت ایران:
هدف از این گفت‌وگو بررسی برنامه‌های پیشنهادی در برنامه هفتم توسعه در موضوع منابع طبیعی و محیط‌زیست است. آیا این برنامه چالش‌های بسیار زیاد موجود در منابع طبیعی و محیط‌زیست کشور را در نظز گرفته است؟ آیا این برنامه می‌تواند راه‌حل‌های مناسب و ‌چشم‌انداز قابل‌قبولی را برای عبور از این چالش‌ها ارائه کند؟
جناب آقای دکتر کیادلیری، جناب‌عالی به‌خوبی می‌دانید در سال‌های اخیر با چالش‌های بزرگی مثل تغییرات اقلیمی، افزایش بیابان‌ها، بروز پدیده گرد و غبار، کاهش سطوح جنگل‌ها و مراتع، تغییرات کاربری، خشک شدن بسیاری از تالاب‌ها، کاهش شدید سطح سفره‌های آب‌ زیرزمینی و فرونشست زمین و ... مواجه بوده‌ایم. آیا در برنامه هفتم توسعه کشور به این چالش‌ها توجه شده است؟ آیا می‌توان امیدوار بود با این برنامه بتوان در سال‌های آینده این چالش‌ها را کنترل کرد یا اثرات آنها را کاهش داد؟ چالش‌هایی که هر کدام به‌تنهایی می‌توانند کشور را دچار بحران نمایند.

عنوان مقاله [English]

Natural resources and environment in the seventh development plan of the country

نویسندگان [English]

  • Ahmad Rahmani 1
  • Hadi Kiadaliri 2
  • Mohammad Fayyaz 3
1 Associate Prof., Research Institute of Forests and Rangeland, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran.
3 Assistant Prof., Research Institute of Forests and Rangelands, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran
چکیده [English]

-