نگاهی به گذشته تغییرات اقلیمی در تهران و پیش‌بینی تغییرات محتمل تا 1418

نوع مقاله : ستون‌ها

نویسنده

دانشیار پژوهش، موسسۀ تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران.ایران.

چکیده

هنگامی‌که می‌خواهیم تغییرات اقلیمی را در منطقه‌ای بررسی کنیم، نقش چند عامل برجسته می‌شود و جلب توجه می‌کند. تغییرات دما، تغییرات بارش و تغییرات گازهای گلخانه‌ای به‌ویژه دی‌اکسید‌کربن، که ارتباط مستقیمی با تغییرات دما دارند، عواملی هستند که می‌توانیم آنها را به‌عنوان شاخص ارزیابی کنیم.
داده‌های مشاهده‌ای که طی سال‌های گذشته در ایستگاه‌های هواشناسی و توسط دستگاه‌های سنجنده ثبت شده‌اند، می‌توانند تصویری واقعی از تغییرات ایجادشده را در منطقه مورد‌مطالعه ارائه کنند. هرچه داده‌ها در مدت طولانی‌تری جمع‌آوری شده باشند، تحلیل‌ها و ارزیابی‌ها اعتبار بیشتری خواهند داشت. اگرچه در‌مورد تغییرات اقلیمی عوامل متعددی دخالت دارند که ممکن است از‌ نظر دور مانده باشند، آشکار‌سازی تغییرات در هر منطقه باعث می‌شود تا مدیران و برنامه‌ریزان با در نظر گرفتن تغییرات به‌وجود‌آمده، شرایط محتمل به وقوع در آینده را بر مبنای سناریوهای مختلف پیش‌بینی و براساس آن برنامه‌ریزی کنند. این برنامه‌ریزی می‌تواند با محوریت تطبیق و سازگاری با تغییرات و نیز کاهش انتشار و آثار سوء تغییرات مدون شود.

عنوان مقاله [English]

A look at the climatic changes in Tehran and the prediction of possible changes until 2039

نویسنده [English]

  • Mostafa Jafari
Associate Prof., Research Institute of Forests and Rangelands, Agricultural Research, Education and Extention Organization (AREEO), Tehran, Iran.