تولید اسانس تام گل‌‌محمدی در سطح صنعتی با عملکرد کمی و کیفی بالا برای دومین سال متوالی، گشودن دریچه‌‌ای برای افزایش سهم ایران از تجارت جهانی گیاهان دارویی

نوع مقاله : ستون‌ها

نویسندگان

1 استاد پژوهش، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات ‌فرعی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

2 کارشناس تجاری سازی

10.22092/irn.2024.131643

چکیده

پیش‌تر در ستون‌‌های مربوط به گیاهان دارویی در این نشریه، عنوان کرده بودم که گل‌‌محمدی، پس از زعفران، مهم‌ترین گیاه دارویی ایران است. ایران در کنار ترکیه و بلغارستان، یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان گل‌‌محمدی در جهان محسوب می‌‌شود، که از تجارت‌‌ جهانی آن سهم زیادی ندارد. عمده‌‌ترین محصول تولیدی از گل‌‌محمدی در ایران، گلاب و در ترکیه و بلغارستان، اسانس تام است. تنها راه توسعه گل‌‌محمدی در کشور، برای افزایش درآمد تولیدکنندگان، ورود محصولات استاندارد از آن به بازارهای جهانی و افزایش سهم کشور از تجارت جهانی آن، ایجاد صنایع اسانس‌‌گیری و پس از آن صنایع تولید کانکریت و ابسولوت است. همچنین، در مطالب قبلی، به تفاوت روش اسانس‌‌گیری از گل‌‌محمدی با سایر گیاهان، کیفیت پایین اسانس اول (first oil) تولیدی از گل‌‌محمدی در کشور و لزوم طراحی و ساخت یا خرید تجهیزات اسانس‌‌گیری برای تولید اسانس دوم (second oil) و درنهایت، تولید اسانس تام از خارج از کشور، به‌‌عنوان یک ضرورت اولیه برای توسعه سطح زیرکشت گل‌‌محمدی در کشور، اشاره شده بود (سفیدکن، 1396؛ 1402).

عنوان مقاله [English]

Industrial-scale production of Rosa damascena essential oil with high quantitative and qualitative performance for the second consecutive year, opening doors to increase Iran's share in the global herbal trade

نویسندگان [English]

  • Fatemeh Sefidkon 1
  • Vadood Samadi 2
1 Professor, research Institute of Forests and Rangelands, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran
سفیدکن، ف.، 1396. قابلیت بالای اشتغال‌زایی با توسعه کشت و فراوری گل‌‌‌محمدی. نشریه طبیعت ایران، 2(6): 97.
سفیدکن، ف.، 1402. ایجاد ارزش افزوده در صنعت گل‌‌محمدی با تولید اسانس تام. نشریه طبیعت ایران، 8(2): 107.
سفیدکن، ف.، صمدی، .و.، رحیمی‌‌فرد، م.، عظیمی، ر. و تقی‌‌زاده، ا.ح.، 1402. تولید و فراوری گل‌‌محمدی در ایران. نشریه طبیعت ایران، 8(3): 9-17.