خسارت‌های ناشی از سیل پیامد کوتاهی در حفاظت از منابع طبیعی

نوع مقاله : گفتگوهای چالشی

نویسندگان

1 دانشیار پژوهش، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

2 استاد پژوهش، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

3 معاون امور مراتع، آبخیزداری و بیابان سازمان جنگلها،‌مراتع و آبخیزداری

چکیده

در میزگرد تخصصی «طبیعت ایران» مطرح شد
خسارت‌های ناشی از سیل پیامد کوتاهی
در حفاظت از منابع طبیعی
گفت‌وگوی چالشی این شماره از نشریه طبیعت ایران به نقش پوشش گیاهی و مدیریت منابع‌طبیعی و ارتباط آن با وقوع سیل‌های اخیر در کشور اختصاص دارد. این گفت‌وگوی مفصل با حضور آقایان دکتر عادل جلیلی، ریاست محترم مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، دکتر محمد خسروشاهی رئیس محترم بخش تحقیقات بیابان مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور و دکتر خسرو شهبازی معاونت محترم امور مراتع، آبخیزداری و بیابان سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور برگزار شد. با توجه به موقعیت ایران در کمربند خشک دنیا و سابقه وقوع سیل‌های بزرگ در کشور، شایسته است علل وقوع سیل، نقش حفاظتی منابع طبیعی، مدیریت صحیح منابع طبیعی و برنامه‌های آبخوان‌داری جهت کاهش خسارت‌های ناشی از سیلاب‌ها مورد بررسی قرار گیرند. برآیند همه نظرات حول محور تخریب منابع طبیعی بود. درواقع پوشش گیاهی به‌عنوان سدی در برابر سیل، می‌تواند از وقوع آن جلوگیری کند یا از شدت آثار تخریبی آن بکاهد. امید است با برنامه‌ریزی صحیح و حفاظت بیشتر از منابع طبیعی، از‌این‌پس شاهد پیشگیری از وقوع و کنترل بلایایی از این دست باشیم.

طبیعت ایران: آقای دکتر خسرو‌شاهی جناب‌عالی بفرمایید که آیا سیل‌هایی که به‌تازگی در کشور اتفاق افتاده، طبیعی است و در گذشته هم وجود داشته است؟ آمار و اطلاعات درازمدت اقلیمی در این مورد چیست؟ آیا ما در آینده هم با این پدیده روبه‌رو خواهیم شد؟

دکتر خسروشاهی: ایران یک کشور خشک و نیمه‌خشک است و بی‌نظمی در بارش‌ها یکی از ویژگی‌های اقلیمی در این کشورها، محسوب می‌شود. در مناطق بیابانی، برخلاف مناطق مرطوب، بارندگی‌ها روند متعادلی ندارند. 

 

 

عنوان مقاله [English]

Damages caused by flood is the consequence of failure to conserve natural resources

نویسندگان [English]

  • Ahmad Rahmani 1
  • Adel Jalili 2
  • Mohammad Khosroshahi 1
  • Khosro Shahbazi 3
1 Associate Prof., Research Institute of Forests and Rangeland, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran
2 Professor, research Institute of Forests and Rangelands, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran.
3