معرفی گیاه دارویی غافث (Agrimonia eupatoria) برای توصیه به صنایع غذایی و دارویی

نوع مقاله: نامه‌های علمی

نویسنده

استادیار پژوهش مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

گیاه‌ دارویی Agrimonia eupatoria ‌(غافث) از گیاهان دارویی چند ساله ‌و مفید از تیره گل‌سرخیان است‌ که ‌در مناطق مختلف کشور پراکندگی دارد. این گیاه در رفع یرقان و درمان بیماری‌های کبد مورد استفاده ‌قرار می‌گرفته است. در مطالعات اخیر خواص ضدویروسی، آنتی‌اکسیدانی، خواص ضدالتهابی و افزایش سوخت و ساز بدن در آن مشخص و تحقیقات بیشتری در ارتباط با بیماری‌ ام اس (MS) روی آن انجام شده است. ‌دمنوش‌ این گیاه دارویی در دفع سنگ‌های صفراوی‌ و درمان اسهال موثر است. تحقیقی به‌منظور بررسی جوانه‌زنی و امکان کشت این گیاه در قالب طرح فاکتوریل و طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی در 3 تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که ‌بذور تازه (بلافاصله بعد از برداشت) از قوه ‌نامیه ‌بیشتری‌ بر‌خوردار بودند. بهترین تراکم کشت نیز 4 بوته در مترمربع بود. کشت‌های بهاره، قدرت بقای بهتری داشتند و بتاکاریوفیلن، بالاترین درصد ترکیب‌ها در اسانس‌ برگ و گل این گیاه را تشکیل داد. این ماده به‌طور وسیع برای ‌معطر کردن‌ مواد آرایشی، صابون و مواد بهداشتی کاربرد دارد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Introduction of Agrimonia eupatoria to recommend to the food and pharmaceutical industries

نویسنده [English]

  • Mehrdokht Najafpour Navaei
Assistant Prof., Research Institute of Forests and Rangelands, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran
چکیده [English]

Agrimonia eupatoria is a perennial medicinal species distributed in different parts of the country. It is used in treatment of liver diseases. Recent studies led to the discovery of antiviral, antioxidant, and anti-inflammatory properties as well as increased metabolism. Nowadays, more research is focused on the plant health benefits associated with MS disease. The herbal tea of this medicinal plant is effective in disposal of gallstones and treatment of diarrhea. This research was aimed to investigate the possibility of planting and germination of this species in a factorial experiment based on a randomized complete block design with three replications. The results showed that fresh seeds (immediately after harvest) had more viability. The best planting density was four plants per square meter. The spring plantings showed better survival. Beta caryophyllene had the highest percentage in the essential oil of flowers and leaves. This substance is widely used to aromatize cosmetics, soaps and hygiene products.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Agrimonia eupatoria
  • essential oil
  • Rosaceae
  • agrimony
-حکیمی میبدی، م، ح.، 1380. تعیین قوه‌نامیه گیاهان دارویی به‌منظور کشت و اهلی کردن آنها. خلاصه مقالات همایش ملی گیاهان دارویی ایران. موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور. صفحه 138.

-خاتم ساز، م.، 1371. فلور ایران، شماره 6، تیره گل سرخ. موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور. 354 صفحه.

-زرگری، ع.، 1367. گیاهان دارویی. انتشارات دانشگاه تهران،720صفحه.

-قهرمان، ا.،1373. فلور رنگی ایران. شماره 13، انتشارات موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور.

-میرحیدر، ح.، 1373. معارف گیاهی. انتشارات دفتر نشر فرهنگ اسلامی، 671 صفحه.

-نجف‌پور نوایی، م.، گلی پور،م.، پارسا،ا.، 1387. بررسی‌تراکم‌بوته‌وزمان‌کشت‌برعملکردگیاهAgrimonia eupatoriaL.. فصلنامه‌تحقیقات‌گیاهان‌دارویی‌ومعطرایران، 24 (2):198-206.

-Ad’hiah, Ali H.  Al-Bederi, Orooba N.H. Al-SammarraeKhulood W.2013 Cytotoxic effects of Agrimoniaeupatoria L. against cancer cell lines in vitroJournal of the Association of Arab Universities for Basic and Applied Sciences.Volume 14, Issue 1, , Pages 87–92

-Bilia-AR; Palme-E; Catalano-S; Pistelli-L; Morelli-I. 1993Constituents and biological assay of Agrimonia eupatoria.Fitoterapia., 64(6): 549-550.

-Brind'Amour, Katie. 2013. Going Herbal: Vitamins and supplements for multiple sclerosisMedicallyReviewed by George Krucik, MD, MBA-Carnat-A; Lamaison-JL; Petitjean-Freytet-C1991 Agrimony: a comparative study of Agrimoniaeupatoria L. andPlantes-Medicinales-et-Phytotherapie., 25(4): 202-211.

-Carnat, A. 1991.L'aigremoine: etude compare d'Agrimoniaeupatoria L. etAgrimoniaproceraWallr. Plantesmedicinales et phytotherapie;25: 202-211

-Copland, A.; Nahar, L.; TomLinson, C.T.M.; Hamilton, V.; Middleton, M.; Kumarasamy, Y.; Sarker, S.D. 2003, Antibacterial and free radical scavenging activity of the seed of Agrimoniaeupatoria. Fitoterapia 74,133–135.

-Dur Han Kwon, Hyuk Yun Kwon, Hyun Jung Kim, EunJoo Chang, Man Bae Kim, Seung Kew Yoon, Eun Young Song, Do Young Yoon, Young Hee Lee, In Seong Choi, Yong Kyung Choi.2005, Inhibition of hepatitis B virus by an aqueous extract of AgrimoniaeupatoriaL.phytotherapyresearch. 19,(4):355-358.

-Gray AM, Flatt PR. 1998.Actions of the traditional anti-diabetic plant, Agrimonia eupatoria (agrimony): effects on hyperglycaemia, cellular glucose metabolism and insulin secretion. British Journal of Nutrition.;80(1):109-114.

-Guenther,E.1975. Theessentialoils,vol.II.Florida:KriegarPublish-ingCompany.

-Guenther,E.Gilberston ,G. Koenig, RT. 1975. The essential oils and related products ,Anal chem. 47;139R-157R

-Hsu-FL; Cheng-JT 1992,.Investigation in rats of the antihyperglycaemic effect of plant extracts used in Taiwan for the treatment of diabetes mellitus.PhytotherapyResearch. 6(2): 108-111.

-Ivanova, D., D. Vankova, & M. Nashar. 2013. Agrimoniaeupatoria tea consumption in relation to markers of inflammation, oxidative status and lipid metabolism in healthy subjects. Arch PhysiolBiochem, 119(1): 32–7.

-Kasai,S. Watanabe,S. Kawabata,J. Tahara,S. Mizutani,J.1992.Antimicrobial catechin derivatives of AgrimoniapilosaPhytochemistry. 31(3): 787-789;

-NajafpourNavaei, M. and Mirza, M.,2009.A comparative study of the essential oils of Agrimonia eupatoria.both cultivated and wild growing conditions in Iran.Jeobp, 12 (3):369 – 373.

-Shabana-MH; Weglarz-Z; Geszprych-A; Mansour-RM; El-Ansari-MA. 2003. phenolic constituents of agrimony (Agrimonia eupatoria L.) herb. Herba-Polonica., 49: 1-2, 24-28.

-Sköld M, Karlberg AT, Matura M, Börje A. 2006. The fragrance chemical beta-caryophyllene-air oxidation and skin sensitization.Food ChemToxicol. 44:538–545.

-Xu et al., 2005. X. Xu, X. Qi, W. Wang, G. Chen.2005. Separation and determination of flavonoids in Agrimoni apilosaLedeb. by capillary electrophoresis with electrochemical detection J. Sep. Sci., 28: 647–652