Saffron is an economic plant for dryland farming in Damavand

Document Type : Scientific Letters

Authors

1 Assistant Prof., Research Institute of Forests and Rangeland, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran

2 Research expert, Research Institute of Forests and Rangelands, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran

3 Associate Prof., Research Institute of Forests and Rangeland, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran

4 Research Expert, Research Institute of Forests and Rangelands, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran

5 Assistance Prof., Research Institute of Forests and Rangeland, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran

Abstract

Population growth, industrial development, low water use efficiency, and reduced precipitation have resulted in over-extraction of groundwater. Planning to change the patterns of water consumption in all aspects of household, industrial and agricultural uses has become increasingly important. The use of drought tolerant plants with a low water requirements and high water use efficiency is among the practical ways in the agriculture sector. The use of perennial species is recommended to increase rainfall storage, and prevent land degradation, water and wind erosion, and flood. Saffron (Crocus sativus L.) with a very low water requirement, a dormancy period from late spring to early fall, and ability to adaptation to the climatic conditions of the area, is a plant suitable for planting in the Damavand area. According to the results, 0.6 and 0.87 Kg ha-1 dry stigma was obtained from planting about 2.7 ton corms per hectare in the first and second year, respectively. The highest yield of saffron is obtained from the third year onwards. Due to the lack of water resources, dry farming and planting the species with low water requirements could be a good solution to preserve agricultural lands, prevent soil erosion, and reduce the migration of farmers.

Keywords


حسن‌زاده اول، ف.، رضوانی مقدم، پ.، بنایان اول، م.، خراسانی، ر.، 1393. تاثیر وزن بنه‌های مادری و محلولپاشی بر ویژگی‌های بنه دختر و عملکرد زعفران در سال اول، نشریه پژوهش‌های زعفران. 2(1): 84-73.
خادمی، ک.، سپهوند ، ع.، سیاه منصور، ر.، محمدیان، ع.، احمدی، ش.، 1392. بررسی عملکرد زعفران در دو شرایط آبی و دیم در یک دوره شش ساله در شهرستان خرم‌آباد، نشریه پژوهش‌های زعفران. 2: 119-110.
خیرالدین، ح.، کیانیان. م، ک.، قزوینیان، خ.، 1391. اهمیت دیم‌کاری در ایران، اولین کنفرانس ملی راهکارهای دستیابی به توسعه پایدار.
دستورالعمل کشت گیاهان دارویی دیم، 1386. دفتر امور گل، گیاهان زینتی، سبزی و دارویی سازمان جنگلها و مراتع کشور، 11 صفحه.
عباسی، ف.، ناصری، ا.،سهراب، ف.،باغبانی، ج.،عباسی، ن،اکبری، م. 1394. ارتقای بهره­وری مصرف آب، وزارت جهاد کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی. 68 صفحه.
 عزیزی زهان، ع، ا.، کامگار حقیقی،  ع، ا.، سپاسخواه،  ع، ر.، 1385. اثر روش و دور آبیاری بر تولید پداژه و گلدهی در زعفران، مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی، 10(1): 45-49.
مظاهری، م.، عبدالمنافی، ن، ا.، 1396. بررسی بحران آب و پیامدهای آن برای کشور، مرکز پژوهش­های مجلس شورای اسلامی، 15608، 33 صفحه.
مولایی نقابادی، م.، لباسچی، م، ح.، انصاری، خ.، 1393. بررسی اثر زمان مصرف کود شیمیایی و تراکم بنه بر عملکرد زعفران در شرایط دیم در منطقه دماوند، 6(1): 94-87.
وزارت جهاد کشاورزی.1391. آمارنامه کشاورزی سال 1390 ، جلد دوم، 427 صفحه.