داده‌های جامع و بزرگ (Big data) چه اطلاعاتی در مورد تنوع گونه‌ها ارائه می‌دهند؟

نوع مقاله : اخبار علمی و تحلیلی

نویسنده

دانشیار پژوهش، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

دانشمندان بررسی کرده­اند که چگونه منابع مختلف داده­ها موجب بهبود و ارتقای مطالعات تنوع زیستی می­شوند. داده­های جامع و بزرگ (Big data) و آنالیزهای بزرگ مقیاس، نقش مهمی در مطالعات تنوع زیستی دارند و می‏توانند نحوه توزیع گیاهان و حیوانات در محیط طبیعی و همچنین عملکردهای اکوسیستم‏ها را آشکار سازند. منابع مختلفی از داده­ها و اطلاعات ضروری در دسترس هستند که می­توان به مجموعه موزه­ها، باغ‌ها، مقالات و نوشته­های علمی در موضوع زیست‏شناسی و پایگاه­های اطلاعات محلی اشاره کرد. محققان دانشگاه گوتینگن (University of Göttingen) این موضوع را بررسی کرده­اند که چگونه می­توانند این اطلاعات ارزشمند را یکپارچه‏سازی کرده تا بعد از ورود به عصر دیجیتال برای تحقیقات مورد استفاده قرار گیرد. این نتایج در مجله PLOS Biology به چاپ رسیده است.
اطلاعات و داده­های تنوع زیستی می­تواند جنبه­های مختلفی از حیات را تفسیر کند. برای مثال نحوه توزیع مکانی و جغرافیایی موجودات، اجداد آنها، ویژگی­های اکولوژیکی، یا تقابل موجودات با محیط پیرامون‌شان توسط مطالعات تنوع زیستی آشکار می­شود. با این اوصاف هر کدام از جنبه­های یاد شده توسط گروهی از داده­های مختلف تفسیر می­شوند. مثلاً برخی محققین محدوده توزیع یک گونه را تنها با حضور یا رخداد فردی تعیین می­کنند، در‌حالی‌که برخی دیگر شمارش سیستماتیک و برخی دیگر فهرست گونه­های آن ناحیه را بررسی می‏کنند.

عنوان مقاله [English]

What 'Big Data' reveals about the diversity of species?

نویسنده [English]

  • Mohammad Matini Zadeh
Associate Prof., Research Institute of Forests and Rangelands, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran