قابلیت کشت اکوتیپ بومی مریم‌گلی کبیر در اکوسیستم‌های زراعی گوناگون

نوع مقاله : نامه‌های علمی

نویسندگان

1 استادیار پژوهش، بخش تحقیقات جنگل و مرتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، سمنان، ایران

2 کارشناس پژوهش، بخش تحقیقات جنگل و مرتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، سمنان، ایران

چکیده

مریم گلی کبیر (Salvia sclarea L.) یکی از گیاهان معطر مهم است که به­علت ارزش اسانس آن در صنایع غذایی و عطرسازی، در سطح جهانی کشت می­شود. در آزمایشی که در طی سالهای 1384 تا 1388 در استان سمنان انجام شد. یک اکوتیپ بومی مریم گلی کبیر با هدف بررسی سازگاری آن در شرایط زراعی، در دو منطقه خشک و نیمه خشک کشت و ارزیابی شد. بذرهای مریم گلی کبیر از رویشگاه طبیعی آن در شمال سمنان جمع آوری گردید. بذرها در فصل بهار به­صورت مستقیم در هر دو مزرعه کشت شدند. در سال دوم پس از کشت و در مرحله­ی گلدهی کامل، گیاهان از نظر ویژگی­های رشدی و میزان اسانس سرشاخه گلدار بررسی شدند. مقایسه صفات در دو مزرعه و رویشگاه طبیعی نشان داد که گیاهان کشت شده در مزرعه نیمه خشک، بیشترین ارتفاع گیاه، تعداد شاخه­ی گلدهنده، سطح برگ، عملکرد تر گل در هکتار( 25/8 تن در هکتار) و بیشترین عملکرد اسانس (10 کیلوگرم در هکتار) را دارا بودند که نسبت به اکوسیستم­های دیگر، افزایش معنی­دار داشت. کشت و تولید اکوتیپ بومی مریم گلی کبیر با ارزش اقتصادی قابل توجهی که دارد به عنوان گیاهی نو در الگوی کشت مناطق نیمه خشک پیشنهاد شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

---

نویسندگان [English]

  • Farzaneh Bahadori 1
  • Amir Maddah 2
  • Mohammad Amirjan 2
1 Assistant Prof., Forest and Rangeland Research Department, Semnan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Semnan, Iran
2 Research Expert, Forest and Rangeland Research Department, Semnan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Semnan, Iran
چکیده [English]

Clary sage (Salvia sclarea L.) is one of the most important aromatic plants, cultivated worldwide, and is used in flavor and fragrance industries due to its valuable essential oils. In this experiment, carried out in Semnan province during 2005 to 2009, a native Salvia sclarea L. was evaluated for its suitability to be cultivated in arid and semi-arid areas. The seeds of S. sclarea were collected from its natural habitat in the north of Semnan. The seeds (6 kg/h) were sown directly in the fields during the spring. At full flowering stage (in the second year of cultivation), the plants were evaluated for growth parameters and the essential oil yield of inflorescences. The comparison between the natural and agro ecosystems showed that plants in the semi-arid agro ecosystem had the highest plant height, flowering branches, leaf area, total fresh flower yield (8.25 ton/h) and essential oil yield (10 kg/h). The yield of clary sage ecotype cultivated in semi-arid area of Semnan was extremely higher than that of natural habitat. As a whole, the native ecotype of S. sclarea could be an alternative crop with significant economic value to be cultivated in semi-arid conditions.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Salvia sclarea
  • Natural habitat
  • agro ecosystem
  • essential oil
  • yield
-Bahadori, F., Sefidkon, F., Sharifi Ashorabadi, E., Maddah, A. 1390. Investigation of morphological performance and essential oil of Salvia sclarea in natural and agro ecosystems. Final Project Report series cod: 90.136. Research Institute of Forests and Rangelands, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO),Tehran, Iran.Pp:52
-Carrubba, A., la Torre, R. and Matranga, A. 2002. Cultivation trials of some aromatic and medicinal plants in a semi-arid Mediterranean environment. Acta Hortic. 576:207-213.
-Farkas, P, Holla, M, Tekel, J, Mellen, S, Vaverkova, T. 2005. Composition of the essential oils from the flowers and leaves of Salvia sclarea L. cultivated in Slovak Republic. Journal of Essential Oil Research. 17(2):141-144.
-Ghahraman, A. 1983. Flora of Iran. Research Institute of Forest and Rangeland Publication( 4), NO.475.
-Grieve, M. 1970. Modern herbal. . Hafner publ. 203p.
-Guenther, E. 1949. The essential oils. Van no strand, Princeton. 3: 724-735.
-Hayet, E., Fatma, B., Souhir, I., Waheb, F. A., Abderaouf, K, Mahjoub, A., Maha, M. 2007. Antibacterial and cytotoxic activity of the acetone extract of the flowers of Salvia sclarea and some natural products. Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences.. 20(2): 146- 148.
-Lattoo, S. K., Dhar, R. S., Dhar, A. K., Sharma, P. R. and Agarwal, S. G. 2006. Dynamics of essential oil biosynthesis in relation to inflorescence and glandular ontogeny in Salvia sclarea. Flavour and Fragrance Journal., 21: 817–821. doi:10.1002/ffj.1733
-Lawrence, B.M. 1985. A review of the world production of essential oils (1984). Perfumer and Flavorist, 10(5), 1-16.
-Lawrence, B.M.,Rjr-Verlet, N. 1994. Production of Clary Sage Oil and Sclareol in North America. 4emes Rencontres Internationales Nyo (5-7 December), proceedings, 41-48.
-Leffingwell, J C., Stallings, J. W., Sellers F. O., Lloyd, R.A,. Kane ., FC. 1974. Clary sage production in the southeastern United states. 6th International Congress of Essential Oils, San Francisco., September 1974. 1-21.
-Leung,A.Y. 1980. Encyclopedia of common natural ingredients. Wiley interscience,p 270
-Piller, V., Piller, F., Cartron, J. P. 1986. Isolation and characterization of an N- Acetyl galactosamine specific lectin from Salvia sclarea seeds. The Journal of Chemical Biology. 261: 14069 – 14075.
-Tepe, B., Donmez, E., Unlu, M., Candan, F., Daferera, D., Vardar-Unlu, G., Polissiou, M., Sokmen, A. 2004. Antimicrobial and antioxidative activities of the essential oils and methanol extracts of S. cryptantha and S. multicaulis (Vahl. ). Food Chemistry. 84, 519-525.
-Tibaldi, G., Fontana, E., Nicola,S. 2010. Cultivation practices do not change the Salvia sclarea L. essential oil but drying process does. Journal of Food, Agriculture & Environment.8 (3&4): 790-794.